Ta ansvar - meld fra om mistanke!

I 2010 kom en lov som setter strengere krav til dyreeiere og plikt for alle til å melde fra om vanskjøtsel av dyr. Dette er et steg i riktig retning for dyrevern, men hvor effektiv er egentlig loven?


Dyrebeskyttelsen Norge frykter store mørketall når det gjelder dyremishandling og dyr som er forlatt av eierne. Over 3600 hjemløse dyr tas hånd om av deres lokalavdelinger hvert år. Men flere av avdelingene rapporterer om en rekke henvendelser de aldri har kapasitet til å rykke ut på.Kaster katter i søppelkassen

I sommerferien er det høysesong for eiere som reiser fra dyra sine. I følge paragraf 14 b) i dyreloven er det forbud mot å "hensette dyr i hjelpeløs tilstand". Men denne loven er det mange som bryter, og fåtall blir straffet.

Historier om kaniner som er etterlatt i burene sine, utsultede katter som er blitt etterlatt ute fordi eierne skal på ferietur er vanlig.
Flere husdyr blir også dumpet i pappesker og andre har kastet katter i plastposer i søppelkassen. De hjemløse dyrene utsettes for lidelser i form av sykdom, mangel på mat og et klima de ikke har forutsetninger for å klare seg i.

Konsekvensene av denne type dyremishandling er så og si fraværende. Sakene henlegges eller så straffes de med bøter i verste fall. Så det er ingen tvil om at lovverket må strammes inn og straffene bli hardere for de som utfører slike handlinger hvis det skal bli endringer.
Vil ikke sladre

Den nye loven gir samtidig allmennheten ansvar om å melde fra hvis de har mistanke om at dyremishandling pågår. Men terskelen er høy for mange om å melde fra om slike tilfeller. Mange føler de ikke har nok bevis, eller at de ikke ønsker å "sladre" på andre.

Men er det viktigere å ikke "sladre", enn å redde et dyr fra mulig vanskjøtsel? Er det ikke bedre å melde fra, enn å tenke på muligheten for at et dyr pines? Skulle man være uheldig å ta feil, får man tenke at det er et positivt utfall av saken. Så bli en bedre dyrevenn du også og ta ansvar. Dyra har ingen mulighet til å redde seg selv. 

Dyr er uskyldige i sin måte å reagere og beskytte seg selv. Om de føler seg truet eller på noen måte utrygge, gir de som oftes signaler før de handler. Dyrene er ikke så smarte som oss, men de har følelser og like stor rett til liv i trygghet som oss.   

Hvis du ønsker å melde fra om mistanke om dyremishandling kontakt nærmeste politistasjon eller nærmeste dyrevernsnemd. Det er også mulig å melde fra til Mattilsynet via deres internettside: http://www.mattilsynet.no

- Elisabeth, Live og Maria

2 kommentarer

tubbyworld

30.nov.2011 kl.22:40

Skjønner ikke at noen kan dra fra de små nusselige dyrene <3 de er jo bare helt nydelige daa <3

Dyrenes rettigheter

30.nov.2011 kl.22:44

tubbyworld: Det er det ikke mange som skjønner. De er utrolig søte!

Skriv en ny kommentar

Dyrenes rettigheter

Dyrenes rettigheter

17, Nord-Aurdal

Vi er tre jenter på 17 og 16 som heter Elisabeth, Live og Maria:) Vi brenner virkelig for dyrenes rettigheter. Denne bloggen kommer til å bli brukt som et middel for å hjelpe dyrene. Det er en signeringskampanje link på siden av bloggen. Gå inn å skriv navnet ditt, det er gratis og kan gjøre en stor forskjell! Legg oss også gjerne til som venn:) Send historier og bilder som du vil ha publisert (med eller uten navn) til: Sidestilling94@hotmail.com eller dere kan lage det som kommenter. På denne siden blir alle som bryr seg hørt!

Kategorier

Arkiv

hits