Fem myter om dyreforsøk

Disse mytene og svarene er hentet fra dyrevern.no

1. Myte: Dyreforsøk er nødvendige for medisinske fremskritt.Teknologiske fremskritt åpner stadig nye muligheter for alternativer til dyreforsøk. I dag kan man for eksempel studere intrikate fysiologiske prosesser i menneskehjernen uten skalpell, ved hjelp av avansert bildeteknologi (MRI, PET, CAT osv.). Tidligere ble lignende eksperimenter utført utelukkende ved å operere ledninger inn i hodet på levende dyr. 

Giftighetstester som tidligere krevde titusener av dyr i EU alene, og innebar å smøre stoffer i øynene eller huden til bevisste dyr, gjøres nå på hudcellekulturer og kunstige øyemembraner.

Dyreforsøk er heldigvis en begrenset virksomhet innen vitenskapelig forskning. Forsøk med dyr har utvilsomt hatt betydning for dagens helsetilbud. Hvor stor betydning ? positivt eller negativt ? er imidlertid omdiskutert. Det finnes mange eksempler på forsøk på dyr som har forsinket medisinske fremskritt. For eksempel ble farene ved røyking avvist i mange år, fordi dyr som ble tvunget til å røyke ikke utviklet lungekreft. Befolkningsstudier og klinisk forskning på mennesker har mye av æren for dagens medisinkunnskap. 

2. Myte: Det er bare hardbarkede dyrevernere som er mot dyreforsøk.Stadig flere akademikere er kritiske til enkelte forskingsmiljøers inngrodde tro på dyreforsøk. Vitenskapelige observasjoner fra dyr er ikke direkte overførbare til mennesker. Det er mange eksempler på stoffer som er trygge for forsøksdyr, men farlige for mennesker (f.eks. thalidomide som medførte grusomme misdannelser på menneskelige fostre). Og omvendt: Det er mange stoffer som er farlige for forsøksdyr, men har vist seg å være nyttige for mennesker (f.eks. aspirin ville blitt forbudt dersom forsøk med dyr ble lagt til grunn). 

3. Myte: Regelverket er strengt og myndighetenes kontroller hyppige.Dyreforsøk er den eneste formen for dyrehold der norsk regelverk tillater å bevisst påføre dyr alvorlige belastninger, som samfunnet erkjenner er smertefulle eller sterkt stressende. Ofte påføres lidelsene på måter som ellers ville medført strenge straffer. Eksempler er elektriske støt, brannskader, forgiftning, svulster og infeksjoner.

Foto: IAAPEA


Myndighetene benytter minimale ressurser på kontroll av forsøksdyr. I 2010 ble det brukt totalt 1,4 millioner forsøksdyr på Norges 64 forsøksdyravdelinger. Kun 33 avdelinger ble inspisert av det statlige Forsøksdyrutvalget, hvorav ingen uanmeldte besøk. Kun 2 inspeksjoner av pågående dyreforsøk ble gjennomført. 

4. Myte: Dyreforskere er godt kvalifiserte til å eksperimentere på dyr. Biologer, kjemikere og psykologer kan fritt operere på levende dyr uten annen opplæring enn én ukes teoretisk kurs og eventuelt noen timers praktisk opplæring ved sin forsøksdyravdeling. Mange av dyrene skal våkne opp og leve videre etter omfattende inngrep. Dette skjer på tross av at regelverket ellers forbyr andre enn veterinærer og fiskehelsebiologer å utføre kirurgi på levende dyr.

 

 

Kanin i standard bur på forsøksdyravdeling.


5. Myte: Dyreforskere bruker alternativer der det er mulig. Det er ikke uvanlig at valg av dyreforsøk begrunnes med lange tradisjoner. I en presset hverdag er motivasjonen for å forske frem nye alternativer til dyreforsøk relativt lav. Samtidig er dessverre terskelen for å ta i bruk vitenskapelig fullgode alternativer fremdeles høy. 

Norske myndigheter har fremdeles ikke etablert et offentlig fond for alternativer til dyreforsøk, men dette alle våre naboland har forlengst satset på. Sverige øremerker ca. 15 millioner kroner årlig til forskning uten dyr. Når forskere ikke møter krav om alternativer til dyreforsøk, velger mange minste motstands vei. 

Syk rotte som har blitt brukt i dyreforsøk. Foto: BUAV.


 

Kan vi ikke bare la dyrene være og forske på en annen måte, hvorfor plage de for å finne svar som jeg ihvertfall bryr meg lite om når bakgrunnsarbeidet er gjort på dyr! Jeg er sikker på at de kunne ha funnet andre måter, dyr blir syke, bare se på den stakkars rotta på bildet over(er det mulig?!) og kan dø bare fordi vi vil ha svar. Er ikke det utrolig egoistisk?

Hva mener dere?

-Live

14 kommentarer

Isabell Mari Grønnslett

26.nov.2011 kl.23:25

Jeg hater dyreforsøk. Jeg bruker ingenting som kommer fra tortur. Holder meg fint unna sminke, kosmetikk, tamponger og vaskemidler som er testet på dyr! Liker at det er flere som skriver om slike ting. Hver gang jeg skriver om dyrerettigheter på bloggen min, får jeg et veldig dårlig antall med kommentarer, men om jeg skriver om noe overfladisk som kjendiser eller klær, DA får jeg kommentarer. Hater at man må kun skrive om overfladiske ting for å få kommentarer -_- lol.

Jeg skal skjekke ut resten av bloggen din, jeg ;) Virker som vi er på samme side.

silje

26.nov.2011 kl.23:30

jeg synes det er helt feil, og vi burde behandle dyr på samme måte som vi lever i dag!!!

go desuten burde vi ha dyr som familimedlem og ikke til testing!!

veldig bra att du tar det opp assa...

glad du er en av oss som forstår dyr og ikke er på den mørke siden!!!

glad i deg <3<3<3

Fairythale <3

26.nov.2011 kl.23:35

Bra du tar dette opp! De burde behandles på samme måte som mennsker.. Fy de som tester på dem :(

Isabell Mari Grønnslett

26.nov.2011 kl.23:42

Jeg blir litt arg på folk som kommenterer at det er galt og blablabla, men jeg VEDDER på at de gjør en god jobb ved å støtte saken. Det er jo pga. folk som kjøper dyretestede produkter dette eksisterer! Det eneste vi kan gjøre for å stoppe dette, er å slutte å kjøpe det.

Men jeg kom tilbake, fordi jeg har et spørsmål som jeg håper noen av dere tre kan svare på.

Hver gang jeg er i butikken og spør butikkdama om dette produktet er testet på dyr, noe som ingen har visst til nå om de er, så hinter jeg til at dette er noe de BØR vite. Men en gang spurte en av de meg hvorfor noen tester på dyr. Jeg var ikke helt sikker, så jeg svarte det som hørtes mest logisk ut i hodet mitt: "fordi det er billigst å teste det på den måten.".

Men jeg er enda ikke helt sikker. Vet dere hvorfor?
Synes folk som gjør dette er syke jeg ! :(

Dyrenes rettigheter

26.nov.2011 kl.23:57

AnneMaren99: Ja, hvordan kan de klare å se inn i øynene på de søte, små dyrene og gjøre noe sånt, forstår ikke jeg:(

Dyrenes rettigheter

27.nov.2011 kl.00:01

Isabell Mari Grønnslett: Ikke vet jeg hvorfor de gjør det, men om det er billigst eller ikke er det hvertfall helt unødvendig! Det som er problemet er at det står jo ikke på produktet om det er dyretesta eller ikke og det er mange store merker som er testa på dyr. Det er det som er det verste!

Dyrenes rettigheter

27.nov.2011 kl.00:03

Fairythale: Mhm, de har like stor rett på et liv i trygghet uten at vi utsetter de for noe sånt!

Dyrenes rettigheter

27.nov.2011 kl.00:04

silje: Mhm:) Ja, jeg er veldig glad i dyr og bryr meg mye om dem, har tenkt å bli dyrleger;) Det er bare helt feil at vi skal bruke dyrene og ofte skade de bare for å få svar på noe vi lurer på..:(

Dyrenes rettigheter

27.nov.2011 kl.00:09

Isabell Mari Grønnslett: Mhm, det er jo ganske idiotisk da, hva er det folk bryr seg om hvis de ikke kommenterer på et innlegg om dyremishandling liksom.. -_-

Mhm, ikke bare min da, er tre stykker som samarbeider om den;)

Selv har jeg to andre blogger: livmarieli94 og tvserier.

På den førstnevnte har jeg skrevet litt om dyremishandling, der er det nå 93 kommentarer, men det er ikke noe vits i å gå inn på for det er bare negativt og mesteparten gikk over på noe annet enn hva innlegget handlet om..:)Men gå gjerne inn på de to òg

CarinaogRebecca

27.nov.2011 kl.00:48

jeg HATER at folk tester ut produkter på dyr.. Fyy, hva feiler da folka? :S blir så sint.

Hildur

27.nov.2011 kl.10:00

Det er ufattelig egoistisk! Burde være ulovlig. Vi vet da mer en nok allerede, og sminken vår er da absolutt bra nok. Og uansett driver de jo å klager på at det er for masse folk i verden.. Så ser ikke poenget med å prøve å kurere alle verdens sykdommer..

Live

27.nov.2011 kl.14:36

CarinaogRebecca: Mhm, det er så unødvendig!:@

Live

27.nov.2011 kl.14:37

Hildur: Ja, det er sant, vi trenger da ikke vite stort mer nå og er sikker på at det finnes andre metoder;)

Skriv en ny kommentar

Dyrenes rettigheter

Dyrenes rettigheter

17, Nord-Aurdal

Vi er tre jenter på 17 og 16 som heter Elisabeth, Live og Maria:) Vi brenner virkelig for dyrenes rettigheter. Denne bloggen kommer til å bli brukt som et middel for å hjelpe dyrene. Det er en signeringskampanje link på siden av bloggen. Gå inn å skriv navnet ditt, det er gratis og kan gjøre en stor forskjell! Legg oss også gjerne til som venn:) Send historier og bilder som du vil ha publisert (med eller uten navn) til: Sidestilling94@hotmail.com eller dere kan lage det som kommenter. På denne siden blir alle som bryr seg hørt!

Kategorier

Arkiv

hits